Aktuellt
 

Integritetspolicy

General Data Protection Regulation (GDPR) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska Personuppgiftslagen (PUL). GDPR träder i kraft den 25 maj 2018 och gäller i hela EU.

Integritetspolicyn gäller för dig som är PROMIX kund och integritetspolicyn är en samtyckeshandling. Om du redan är kund hos PROMIX kan du kontakta oss för eventuellt önskemål om rättelse, borttagning eller återkallelse av samtycke.

Det är PROMIX som är personuppgiftsansvarig i interaktionen mellan dig och PROMIX avseende köp av varor och tjänster och övrig kommunikation. Som kund och leverantör hos PROMIX kan du alltid känna dig trygg med att vi hanterar dina personuppgifter korrekt. PROMIX tar ansvar för att personuppgifter används endast för avsedda ändamål och skyddas mot obehörig åtkomst. De uppgifter som PROMIX samlar in är de uppgifter du fyller i när du gör en beställning hos PROMIX sparas endast i syfte för att PROMIX ska kunna fullgöra PROMIX del i en beställd vara eller önskad tjänst.

De personuppgifter som kommer att behandlas är kontaktuppgifter, dvs ditt namn, din adress och din e-postadress samt eventuellt telefonnummer om du specifikt angett detta. Vidare de transaktionuppgifter som i förekommande fall behövs, dvs betalningar, kontouppgifter, offert-, faktura och köphistorik. Häri kan även vid behov uppgifter samlas in för kreditkontroll och reklamationshantering. Den digitala kommunikation som kan komma i anslutning till att fullgöra PROMIX tjänster, dvs e-post, ev kommentarer och omdömen i sociala medier.

PROMIX e-posthantering innefattar att ta emot, skicka, vidarebefordra, sortera, lagra och radera e-post. Det är endast för dessa ändamål och för att kunna fullgöra PROMIX del vid köp, hantera in- och utbetalningar, supportärenden och kundtjänstrelaterade ärenden denna kommunikation sker.

Lagring av dessa beskrivna uppgifter sparas endast så länge som nödvändigt för att uppfylla själva syftet med att samla in eller från kundens initiativ erhålla dessa uppgifter. Uppgifterna som lämnas i samband med köp lagras i enlighet med gällande bokföringsregler. Hantering av e-post hanteras säkert och tryggt endast av behörig personal. E-post rensas regelmässigt och lagras under längre tid enbart om det gäller konversationer i reklamationsärenden för att kunna möjliggöra hantering av pågående ärende.

Dina personuppgifter används endast i detta syfte och lämnas inte ut till andra företag eller personer i tredje hand. Behöver du åtkomst av dina personuppgifter sker det genom en undertecknad och skriftlig begäran.

Anmälan om personuppgiftsincident lämnas till Datainspektionen.

Kontaktuppgifter:

PROMIX HB, Backvägen 4,  16955  SOLNA

Telefon: 08-831010,  E-post: info@promix.se

 


Bryt en vana
februari 10, 2020

Är mat och godis är en form av belöning och tröst för dig? Är du värd något extra gott efter en lång stressig arbetsdag eller om du tagit dig i kragen och gjort något som varit jobbigt eller svårt?

Tja, om det var gurka eller paprika du belönade dig med skulle det inte vara ett problem – men det är kanske inte det vanliga när du tänker belöning. Då kanske det raskt poppar upp förslag som choklad, chips, glass eller något annat sött och/eller fett. Visst, det ger njutning i den korta stunden men inte på längre sikt när det kan ge förödande konsekvenser för både vikt och hälsa.

Vanan till ett beteende att trösta och belöna sig med mat etableras ofta från barnsben. Barns belöningssystem får nämligen en kraftig kick av godis och den vanan tycks svår att bryta.

Men inte för dig! Det går!

Tänk att du vill bryta din dåliga vana genom att börja med att göra klart för dig vad maten egentligen står för. Måltiderna ska i första hand ge dig och din kropp den näring den behöver. Ja, den ska förhoppningsvis också ge en härlig smakupplevelse. En paus i vardagen och en trivselstund.

Det är förstås individuellt, men här är några förslag på kalorifria njutningar:

• Massage är njutning för de flesta. Huvud-, fot, nackmassage, ja allt ger välbefinnande.

• Ett skönt fotbad med något kul att läsa eller ett korsord att lösa.

• När vi skrattar aktiveras endorfiner som får oss att må bättre. Därför kan en kul film, bok eller trevligt sällskap ge bra effekt.

• Att lyssna på musik eller titta på något vackert stimulerar hjärnans lustcentra.

• Känner man sig stressad eller deppig kan ett rejält träningspass ge avslappning och välmående.

• Kramar och mys ger också belöningssystemet en kick.

• Att delta i sociala aktiviteter tillsammans med andra ger glädje och välbefinnande.

Fundera på vad just du tycker är njutbart och skriv en lista på några förslag som påminner dig om att det finns annat än mat och godis som kan pigga upp.

PT_klingan^uppSänk trösklarna
februari 3, 2020

Själva drivkraften till motivation är att veta vart åt du strävar. När du vet var målet är och har kunskaper om hur du kan nå dit med dina förmågor är det lättare att koppla samman målsättning och motivation. Om du bara vet att du har förmåga behöver du inte jaga motivationen – om det är där skon klämmer. Börja istället med att hitta ditt sätt att sänka tröskeln för att komma igång. Packa träningsväskan dagen innan, sätt på dig träningskläder direkt på morgonen, ha bra råvaror hemma för att laga maten du vill äta… eller vad du kan komma på för att underlätta att faktiskt göra det du tänkt. Blir du för hungrig eller för seg krävs mycket motivation att börja göra det du tänkt. Är du då redan klädd för träning är det lättare eller står väskan i hallen färdigpackad tar du den med dig. Ser du att det finns bra mellisråvaror i kylen när du rycker upp dörren blir valet lättare att göra det du tänkt. Manifestera alltid det goda valet med en idrottssegergest! Låt dig fira segrarna när du har lyckats.

På ett fysiologiskt plan skulle man kunna beskriva motivation som den kemiska process kroppen drar igång när belöningssystemet slår på. Då du har en vilja till förändring och förbättring som du uttryckt tydlig i ord, bild eller handling och då är det lätt att säga att du är motiverad.

Det finns konkreta sätt att öka motivationen genom att använda stimulans i form av belöning eller till och med dess motsats. Gör belöningen personlig, rimlig och i tid sett hyfsat nåbar så det blir en motivator som kan hjälpa dig att vilja vidare. Ett annat sätt är att inför en aktivitetsstart lyfta fram motiven till varför du vill börja med aktiviteten. Skriv ner det på en lapp som du ofta ser och som påminner dig. Vartefter tiden går kan motiven omformuleras när segrarna uppnås.

Sök hjälp av kunniga personliga tränare som kan peppa dig. När du får mer kunskap om vad du håller på med och med en PT:s hjälp vågar ta i det där lilla extra och få variationen kommer motivationen som ett brev på posten.

Du kan lyckas!

PT_klingan^uppSträck dig
januari 27, 2020

Tänk en heliumballong på snöre och en apelsin och få en bra hållning

En bra hållning är av betydelse för att bevara en stark och sund rygg och slippa en öm kontorsnacke. Ja, du ser dessutom smalare ut och du kan andas ordentligt vilket gör dig piggare och lugnare.

Föreställ dig att du har en heliumballong knuten på ett snöre som du fäster mitt på hjässan. Ballongen strävar uppåt och rätar ut dig. Snöret fortsätter ner genom dig via nacke och ryggrad ut genom svanskotan och är så långt att det når till marken. Fortsätt se den imaginära bilden av dig och hur du rättar dig efter snöret. Se till att dina öron, axlar, höfter och knän är jämnt fördelade längs med snöret. För nacken lite tillbaka och tänk att du med ett lätt grepp håller fast en apelsin under hakan. Sträck ryggen och skjut bringan en smula uppåt, då faller axlarna på plats. Räta bäckenet så att du inte svankar och då kommer höfterna på plats utmed det tänkta snöret. Kolla att dina knän befinner sig längs snöret. Den här övningen kan du göra ofta, t.ex. när du står i kö eller väntar på bussen eller vid en micropaus vid ditt stående skrivbord.

PT_klingan^uppHur länge och hur mycket?
januari 20, 2020

Hur många gånger i veckan tycker du det är bra att träna, generellt?

PT_klingan: ”Det beror lite på hur hårt och hur länge du tränar. Du bör få ihop 150 minuter om du tränar lagom hårt. Kör du hårt räcker det med 75 minuter. Det går förstås att mixa lättare och hårdare träning och träna någonstans däremellan. Fördela träningen gärna på 2-3 pass under veckan. Träna både kondis och styrka! Vidare hoppas jag att du är så vardagsaktiv du bara förmår. Ta varje chans att promenera, ta trapporna, bära kundkorgen när du handlar, hoppa runt lite när det är reklampaus på tv:n, leka med barnen osv.”

Tycker du att man äta något efter passet och i så fall varför?

PT_klingan: ”Jag tycker man ska äta en bra och rediga huvudmål, dvs frukost, lunch och middag. Lägg till ett litet mellis på eftermiddagen och ev på kvällen. Är du motionär för hälsans skull och tränar 1-3 gånger i veckan behöver du inte tänka på att äta innan eller efter träning annat än att du äter bra, dvs näringstät mat och framförallt att maten är jämt fördelat över dagen. Tränar du emellertid hårt och fler än 3-4 pass i veckan och har idrottsliga mål om muskeltillväxt eller konditionstränar systematiskt för tävlingar spelar det roll vad du äter innan och efter träning.”^uppStark och immun
januari 13, 2020

Motion gör att lymfvätskan – som innehåller immunförsvarsceller – får ett bättre flöde genom kroppen. Lymfsystemet har inget hjärta som pumpar runt utan det är du som gör det när du rör på dig. Motion stimulerar också blodcirkulationen och förbättrar syresättningen i kroppens organ. Källa: sund.nu

Upp och stå, ut och gå, dansa, lek, hoppa och galoppsa, blås såpbubblor, kuta… släpp loss dig själv!

PT_klingan^uppGod kemi om du tar i
januari 6, 2020

Slöhet är inte bara segt att känna utan det ger även dålig kemi i kroppen. Normalt garanterar en myokincocktail från aktiva muskler att kroppen fungerar fint. Används inte musklerna, kan det uppstå en svag kronisk inflammation i vävnaderna. Då utsöndras ständigt inflammatoriska signalsubstanser, som ger förhöjd blodsockernivå och kan resultera i insulinresistens, som i sin tur kan utlösa en rad sjukdomar. Källa: illustrerad veteneskap

Ta i när du styrketränar så du får den där duschen av bra kemi i kroppen! Det är skönt att duscha efter träningen också!

PT_klingan^uppIntegritetspolicy
maj 25, 2018

General Data Protection Regulation (GDPR) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska Personuppgiftslagen (PUL). GDPR träder i kraft den 25 maj 2018 och gäller i hela EU.

Integritetspolicyn gäller för dig som är PROMIX kund och integritetspolicyn är en samtyckeshandling. Om du redan är kund hos PROMIX kan du kontakta oss för eventuellt önskemål om rättelse, borttagning eller återkallelse av samtycke.

Det är PROMIX som är personuppgiftsansvarig i interaktionen mellan dig och PROMIX avseende köp av varor och tjänster och övrig kommunikation. Som kund och leverantör hos PROMIX kan du alltid känna dig trygg med att vi hanterar dina personuppgifter korrekt. PROMIX tar ansvar för att personuppgifter används endast för avsedda ändamål och skyddas mot obehörig åtkomst. De uppgifter som PROMIX samlar in är de uppgifter du fyller i när du gör en beställning hos PROMIX sparas endast i syfte för att PROMIX ska kunna fullgöra PROMIX del i en beställd vara eller önskad tjänst.

De personuppgifter som kommer att behandlas är kontaktuppgifter, dvs ditt namn, din adress och din e-postadress samt eventuellt telefonnummer om du specifikt angett detta. Vidare de transaktionuppgifter som i förekommande fall behövs, dvs betalningar, kontouppgifter, offert-, faktura och köphistorik. Häri kan även vid behov uppgifter samlas in för kreditkontroll och reklamationshantering. Den digitala kommunikation som kan komma i anslutning till att fullgöra PROMIX tjänster, dvs e-post, ev kommentarer och omdömen i sociala medier.

PROMIX e-posthantering innefattar att ta emot, skicka, vidarebefordra, sortera, lagra och radera e-post. Det är endast för dessa ändamål och för att kunna fullgöra PROMIX del vid köp, hantera in- och utbetalningar, supportärenden och kundtjänstrelaterade ärenden denna kommunikation sker.

Lagring av dessa beskrivna uppgifter sparas endast så länge som nödvändigt för att uppfylla själva syftet med att samla in eller från kundens initiativ erhålla dessa uppgifter. Uppgifterna som lämnas i samband med köp lagras i enlighet med gällande bokföringsregler. Hantering av e-post hanteras säkert och tryggt endast av behörig personal. E-post rensas regelmässigt och lagras under längre tid enbart om det gäller konversationer i reklamationsärenden för att kunna möjliggöra hantering av pågående ärende.

Dina personuppgifter används endast i detta syfte och lämnas inte ut till andra företag eller personer i tredje hand. Behöver du åtkomst av dina personuppgifter sker det genom en undertecknad och skriftlig begäran.

Anmälan om personuppgiftsincident lämnas till Datainspektionen.

Kontaktuppgifter:

PROMIX HB,  Backvägen 4,  16955  SOLNA

Telefon: 08-831010,  E-post: info@promix.se

 ^uppRäcker det med motivation?
april 5, 2018

Extern motivation kan vara pengar, komplemanger, ära…

Intern motivation kan vara det egna intresset, passionen, mental tillfredsställelse…

Men att få till det där drivet och jädrar (ursäkta språket!) anammat trots misslyckanden… att aldrig ge sig fast det känns lönlöst att fortsätta. Någonstans där ligger lösningen tänker jag. Om du ska bli bättre på något så måste du träna på det som är svårt och gör dig lite frustrerad!  Kanske först då kan du träna koncentrerat och få den återkoppling du önskar. Då först lyfter rymden och ger dig marginaler till de du utsätter dig för såväl fysiskt som psykiskt.

Allt du utsätter dig för såväl positivt som negativt innebär en belastning.

För att klara dessa belastningar och i visa fall kunna uppskatta belastningar behövs marginaler och det skaffar du dig genom att lyfta prestationstaket. Bästa sättet att göra detta är genom fysisk aktivitet.

Det är väl känt att de människor som rör på sig regelbundet upplever sin fritid som mer innehållsrik än de fysiskt inaktiva. Dessvärre är vår verklighet i Sverige sådan att många människor inte har krafter att orka sitt arbete vilket ökar risken för skador och utmattning etc.

Orka – det går!

 ^uppAndas i kvadrat
april 21, 2017

Andningsövning – föreställ dig att du andas i kvadrat genom att:

  • Ta ett lite djupare andetag, andas in genom näsan, räkna tyst för dig själv 1 – 2 – 3
  • Håll andan, räkna tyst 1 – 2 – 3
  • Släpp långsamt ut luften, genom näsan, räkna tyst 1 – 2 – 3
  • Håll andan, räkna tyst 1 – 2 – 3 Andas in osv…

 ^uppGå och lägg dig!
april 7, 2017

Barn växer när de sover. Under sömnen så tar de reparerande processerna över i kroppen. Ämnesomsättningen sjunker.

Sömnen är en av delarna på den mentala hälsotallriken. De flesta inser att vi inte klarar oss utan sömn. MEN, folk kan skryta över att sova lite…

Att sova är som att lämna in sig själv på reparation och underhåll. Immunförsvaret får ostört jaga virus, döda bakterier, läka sår, reparera muskelbristningar… Uppbyggande processer får härja fritt, t.ex hypofysen frigör tillväxthormon som reparerar skadade celler och benvävnad.

Sömn ger nya hjärnceller. Det bildas myelin – det fett som omger den sändande delen av hjärncellen, axonet, = stor betydelse för hjärnans kommunikation.

Under vissa delar av sömnen råder stor aktivitet i hjärnan för att lagra minnen, befästa inlärning, tolka budskap och processa känslor.

En vuxen behöver ca 7,5 h sömn. Visst – individuellt, men bara ca 5% räknar man med klarar sig på 6h sömn. Vi sover i snitt idag 1h mindre per natt än för bara 100 år sedan. Sover du för lite – ta en power nap. Det går att öva upp sin förmåga att ta tupplurer.

PT-Klingan^uppAndningens betydelse
mars 24, 2017

Vi andas hela tiden och kanske inte ägnar det en tanke, men att öva på att andas medvetet kan ge dig mycket goda effekter på hälsan. Vi tar 20-25000 andningar/dygn.

Genom att andas in genom näsan spär bihålorna på med tryck vilket utvidgar luftrören och ger en skjuts ner i lungorna. Andas genom munnen ger mer slem i luftvägarna. Luftvägarna börjar vid näsan och mun och går via luftstrupen till lungorna och ut i alveolerna. Alveolerna är mycket små och runt dem går kapillärer som avger koldioxid och tar upp syre.

Det finns ett utrymme i lungorna där inget syrgasutbyte sker – det sk döda rummet. Det är den del av luftvägarna som sträcker sig ner till där lungorna börjar, inklusive de största bronkerna i lungorna.

Om man tar djupa andetag, istället för lätta, så minskar man den procentuella andelen luft i döda rummet, eftersom volymen i lungorna blir större i förhållande till volymen döda rummet, som är konstant. Denna del av döda rummet kan förstoras om man andas genom ett rör, tex en snorkel. Då kommer en del av den koldioxidrika luften som vi andas ut att vara kvar i röret och åka ner i lungorna igen, och därför medverka till att syrgasutbytet försämras, den procentuella andelen luft som är döda rummet ökar då.

Om vi inte andas tillräckligt djup behöver kroppen jobba anaerobt och då kan den inte producera lika mycket energi som när det finns syrgas, dvs aerobt. Det är kanske inte helt jämförbart, men det är som att springa ett 100-meterslopp på max och få mjölksyra hela dagen.  Uppmaningen är alltså att andas!

PT-Klingan^uppMöjlighetsorienterad
mars 10, 2017

Bara känn på ordet i rubriken en stund. Det må vara svårt i vissa lägen att se positivt på saker och ting när det är lite skakigt och rörigt. Men att då plocka upp kartan och måtta ut en riktning på kompassen i möjlighetsorienteringen – kan skapa det landskap du vill ha. Vad du än riktar dina tankar mot så växer det till sig. Koncentrera dig på det som funkar och sluta älta att saker och ting inte gör det. Varje promenad börjar med ett första steg.

 

//PT-Klingan^uppTa en kort paus – ofta
februari 27, 2017

Prova en avslappningspaus ”3-2-1”

Sätt dig bekvämt. Andas några djupa andetag. Identifiera 3 saker du ser i rummet – ex.vis gardinen, tavlan, vasen, blomman…  Identifiera 3 ljud du hör – ex.vis klockans tickande, fläktens surr, ljudet utifrån… Identifiera 3 saker du känner . ex.vis sittbenen mot stolen, varmluften från utandningen, håret i nacken, hjärtat som slår…

Gör likadant ett varv till fast id 2 av varje se-lyssna-känn (kan vara samma eller nya)

Gör likadant ett varv till fast id 1 av varje se-lyssna-känn (kan vara samma eller nya)

Kom sedan tillbaka till nu genom att t.ex. gnugga händerna, rulla axlarna, andas djupt

Gärna en reflektion – vilken kändes bäst att se-lyssna-känna efter? När skulle man kunna göra en sådan här övning?

Syfte: Fokusera utanför dig själv – slipp den inre kritikerns klagomål på förändringen… vart går du, färger, folk, katt, fåglar, skor, kläder… sträck på dig, känn dig stolt, signalera till hjärnan att ”jag mår bra”, ”jag är trygg och säker”.^uppKombo-träning
april 8, 2016

Tips från PT:n: Om du inte har så mycket tid föreslår jag en effektiv kombo-träning med både styrka och kondition genom att använda det utmärkta träningsredskapet TRX (eller liknande). Mellan olika styrkeövningar för ben, rygg, bröst kör du en aktiv vila för att hålla pulsen igång. Bytet mellan övningarna tar inte många sekunder. Genom att använda TRX tränar du även på din rörlighet och smidighet eftersom du kan ta ut rörelserna. Du utmanar din balans och känsla för hållning i de olika övningarna.

Träningen kan utföras på liten yta i gymmet, hemma eller ute. Du behöver bara detta flexibla redskap och en plats att kunna fästa TRX:n på. Det är svårt att gå förbi en TRX som redan är på plats utan att göra någon övning. Det ger ett perfekt pausgympatillfälle på kontoret. Du kan lätt anpassa belastningen på övningarna efter fysisk status. Alla kan träna med TRX! Genom att minska eller öka vinkeln mellan dig och TRX skiftar du motståndet. Övningarna går att variera hur mycket som helst. Det är lajbans att träna med TRX. Prova!^uppVariera din träning
mars 29, 2016

Som personlig tränare träffar jag då och då på adepter som inte har några direkta specifika idrottsliga mål att bli bättre i någon sport. De uttrycker mer sin vilja i att hålla sig fysiskt aktiva för att de vill känna sig starka och friska och behålla en god hälsa upp i åldrarna. De tränar regelbundet och har gjort så under en längre perioder. Träningen känns trygg då man känner sina träningspass i både rörelse och intensitet. Och visst – den träning som blir av är bättre än inget, men efter en tid blir likadan träning inte längre en utmaning för kroppen. Genom att regelbundet variera och utmana dig själv i koordination, rörlighet, uthållighet styrka och snabbhet kommer träningen fortsatt att ge sköna fysiologiska effekter.^uppPausgympa
mars 20, 2016

Förslag på pausgympa!
Gör 2 minuter styrka av följande 4 övningar en gång i timmen under din arbetsdag om du kan, har möjlighet och drivet. Utmana en kollega!
Den här veckan föreslår jag: 10st benböj, 30 sek ”motorn”, 5+5 utfallssteg, 10 st vadhävningar.
Ca 15 min/dag = 75 min/vecka. Det gör skillnad!

pausgympa^uppFinns bästa träningen?
mars 20, 2016

Det händer inte sällan att jag som personlig tränare får frågan vilken som är den bästa och ultimata träningen. Det går ju inte att svara på så där utan vidare men det leder ofta vidare in på en spännande diskussioner om olika aktiviteter, insatser och dess effekter och utfall. Till att börja med beror det ju på vad du vill uppnå med din aktivitet. Låt säga att du vill kunna hoppa hopprep i 10 min som del i att bli bättre i en specifik idrott. Försök fundera på en skala 1-10 hur högt mått du behöver av vardera: koordination, rörlighet, uthållighet, snabbhet och styrka för att bli bra på att hoppa hopprep? Fundera på det och planera träningen så att du ökar din förmåga på det som gör dig bättre på det du vill vara bra på.^uppSmidigt betalningsalternativ
mars 11, 2016

Swish företag
Som ett komplement till kontant- och kortbetalning kan PROMIX ta betalt med Swish på nummer 1235503099. Med Swish sker betalningen på ett ögonblick från mobilen. Allt du som kund behöver för att betala på detta vis är din mobil och Swish-appen. Ett snabbt, säkert och enkelt sätt att ta betalt med mobilen. Om du önskar betala med Swish skriver du i rutan med övrig information.^uppArtikel om BB-väskors innehåll
mars 9, 2016

Läs en intressant artikel på www.minbebis.com som handlar om vad som packas i BB-väskor världen över.^uppArtikel om amning på vårdguiden 1177
februari 26, 2016

På Vårdguiden 1177 finns en nyligen publicerad amningsguide med både bilder och film om amning.

http://www.1177.se om amning^uppTänk till
januari 6, 2016

Om du på nyårsafton lite diffust uttalat att du under 2016 vill ”gå ner i vikt och träna mer” måste du idag vara mer tydlig. Du behöver justera i din vanliga livsstil. Däremot behövs oftast inte så stora förändringar, men du måste tänka till och vara lite detektiv. Börja med att fråga dig själv:

• Var kan jag dra ner på kalorierna utan att det märks så mycket?
• Hur kan jag öka min energiförbrukning på ett enkelt och trevligt sätt?

Gör det enkelt och komplicera inte saker och ting. Här är några förslag:

• Drick inga kalorier i onödan. Vatten, kaffe och te duger bra till vardags
• Byt ut hälften av ris/pasta-portionen mot grönsaker i alla former
• Lär dig vilka såser som är kaloribomber och vilka som är ett smartare alternativ. De som är baserade på tomater och yoghurt funkar vanligen bäst, men du kan ju också nöja dig med en liten klick av den fetare såsen
• Byt ut mjukmackan mot ett tunt knäckebröd till vardags

Börja spana på dig själv!

PT_klingan^uppTräningsbollplank
januari 6, 2016

Jag önskar du visste hur jag skulle kunna lotsa dig till mer ork, lust och glädje i din vardag. Hur det skulle kunna resultera i en känsla att du har mer tid därför du har bättre kondis och är starkare. Du skulle kunna känna mer iver att ta för dig och hitta på roliga saker för att du orkar och vill ta initiativ. Bli en förebild för dig själv och din omgivning! Kan du se dig själv redan nu där du vill vara? Behöver du hjälp att kicka igång? Inspirationsträningar? Resultatinriktade träningar? Kostrådgivning på det? Behöver du ett eget träningsbollplank? Hörs!

PT_klingan^uppKondis och styrka
december 15, 2015

Är ett av dina mål med träningen att gå ner i vikt bör du satsa på att kombinera både styrketräning och uthållighetsträning. De olika aktiviteterna påverkar dig på olika sätt och ger tillsammans en möjlig och effektiv väg att nå ditt mål.

UTHÅLLIGHETSTRÄNING GER ÖKAD FETTFÖRBRÄNNING
Du blir bra på det du tränar och kör du uthållighet/kondition blir kroppen bättre på att utvinna energi. Bland annat ökar ditt hjärtas slagvolym, du får fler blodkärl i musklerna och dina cellers egna små kraftverk, mitrokondrierna ökar både i antal och storlek. Har du muskler som är uthållighetstränade använder du dessutom mer fett som bränsle.

BEHÅLL MUSKLERNA VID VIKTMINSKNING GENOM STYRKETRÄNING
Vid viktnedgång finns risk att du även förlorar muskelmassa, men om du tränar styrketräning ger du kroppen signaler om att musklerna behövs. En minskad muskelmassa ger lägre energiförbrukning som gör det svårare att gå ner i vikt och att också hålla vikten nere.

Se till att variera både din konditionsträning och ditt styrketräningsprogram minst var 8:e vecka för en fortsatt progression och utveckling. Kroppen är fenomenal på att vänja sig vid en återkommande belastning och när så sker händer det inte så mycket med varken styrkan, kondisen eller viktnedgången. De flesta idrottsmän och kvinnor du läser eller hör talas om har egna tränare som tar hand om både teknik och variation. Vill du också ha din egen tränare som står vid din sida och peppar dig att ta i det där lilla extra och som ser till att du får en varierad träning? Jag finns där för dig! Boka mig som Personlig Tränare.

Till syvende och sist beror alltid en lyckad viktnedgång på hur man balanserar energi ut med energi in. Med andra ord så bör man också ta en titt på vad man äter. Men för nu lägger vi fokus på träningen. Kom igen nu! Heja!

PT_klingan^uppSMARTA mål
november 10, 2015

Svårt att komma igång eller få kontinuitet på din träning?

1. Håll dig till ditt tidsbestämda mål som du vet att du klarar av – ”jag ska träna två gånger styrketräning i veckan och jag ska ta promenera tre gånger i veckan med kortintervaller under fyra veckor”.

2. Sluta ge dig själv utrymme för diskussion inför varje planerat träningspass. Har du bestämt dig för att träna torsdag kväll, så gör det. Punkt.

3. Släpp prestigen och klappa dig själv på axeln även vid mindre prestationer såsom en 10 min promenad på lunchen eller en cykeltur till och från arbetet. I det långa loppet är denna ”smyg-motion” väldigt betydelsefull.

4. Fokusera på det positiva träningen för med sig, det är grymt vad mycket bättre kroppen och psyket mår av att röra på sig! Placera negativa tankar och hinder långt bak i huvudet och låt dem ligga kvar där.

5. Få med dig makan/maken eller grannen till promenaden. Eller fråga om dina ungdomar/föräldrar har lust att cykla med/runtomkring dig när du promenerar. En träningskompis är en bra garanti för att träningen ska bli av.

Heja heja – PT_klingan^uppHur mycket eller hur litet?
oktober 16, 2015

Hur förmår somliga att få till det där med regelbunden fysisk aktivitet genom att ta flera långa promenader, gå på buggkurser, innebandyträningar eller simma flera gånger i veckan? Varför fastnar somliga andra i ett läge där förståelsen finns för att du borde ha en sundare livsstil, men du ändå inte kommer till skott? Eller att du faktiskt har börjat träna många gånger, men tröttnat redan efter tre veckor och uppgivet låter terminsavgiften dras från kontot.

Hur mycket motion krävs för en god hälsa – eller hur lite kan man komma undan med? Fundera på det och tänk lösningen. Hur du skulle du vilja ha det?

Heja heja – PT_klingan^uppMuskler mot depression
september 30, 2015

Träning används ofta som behandling mot depression. Nu kan forskare på KI förklara varför. När musklerna används renas blodet från ett ämne som är skadligt för hjärnan.

http://www.svd.se/traning-och-halsa/sa-skyddar-muskler-mot-depression_3955478.svd^uppÅtererövra vardagen
augusti 30, 2015

Semesterperioden har gått mot sitt slut för de flesta och kanske även för dig, då är det dags att återerövra vardagen och försöka hitta bra rutiner som fungerar. För dig som vill gå ner i vikt eller enklare hålla vikten är det extra viktigt att fundera på hur du kan minska stressen. Stress gör det mycket svårare att gå ner i vikt.

Här är några tips på hur du kan minska stressen:

1. Res på dig. Gå en runda. Sträck på dig. Hoppa runt – gör något fysiskt t.ex. varje gång telefonen ringer. Det behövs både för att du ska slappna av och för att du ska kunna jobba koncentrerat och effektivt.

2. Ät regelbundet med måltider och mellanmål jämt fördelade över dagen. Mycket grönsaker, bär och frukt!

3. Stressa ner med motion! Kroppen blir lugnare efter träning och mår bättre. Regelbunden träning gör dig gott.

4. Gör saker du trivs med, som ger dig energi. Lek med barnen, sjung, dansa, promenera med musik eller en ljudbok, kasta frisbee, plocka svamp… sånt som du och din familj/kompisar gillar att göra tillsammans.

PT_klingan^uppPlansch i hissen
december 30, 2014

Åkte hiss idag och såg en plansch från Trappfrämjandet. Så här stod det:
Ta trappan istället – nyttig motion helt gratis!
Ja, men så rätt. Från och med nu! Hakar du på?^uppSvenska kyrkan i Skarpnäck satsar mot en hållbar livsstil och arbetsglädje.
september 27, 2014

Läs artikel om projektet ”besjälad” där Annika Klingström, personlig tränare på Feelgood just nu arbetar.
http://www.feelgood.se/artikel/article/svenska-kyrkan-satsar-stort-mot-en-haallbar-livsstil/^uppTräning på arbetstid
september 26, 2014

Tänk att få träna på arbetstid och dessutom kunna tjäna ihop extra ledighet om du även tränar på egen hand.

 ^uppGÅ på lunch
september 26, 2014

Det heter ju att GÅ på lunch. Visst bör du i lugn och ro få i dig en juste lunch, men ta rasten på orden – ut och gå. Allt över 10 min promenad räknas!^uppTidigare inlägg
 
Bryt en vana
februari 10, 2020

Är mat och godis är en form av belöning och tröst för dig? Är du värd något extra gott efter en lång stressig arbetsdag eller om du tagit dig i kragen och gjort något som varit jobbigt eller svårt? Tja, om det var gurka eller paprika du belönade dig med skulle det inte vara ett […]Sänk trösklarna
februari 3, 2020

Själva drivkraften till motivation är att veta vart åt du strävar. När du vet var målet är och har kunskaper om hur du kan nå dit med dina förmågor är det lättare att koppla samman målsättning och motivation. Om du bara vet att du har förmåga behöver du inte jaga motivationen – om det är […]Sträck dig
januari 27, 2020

Tänk en heliumballong på snöre och en apelsin och få en bra hållning En bra hållning är av betydelse för att bevara en stark och sund rygg och slippa en öm kontorsnacke. Ja, du ser dessutom smalare ut och du kan andas ordentligt vilket gör dig piggare och lugnare. Föreställ dig att du har en […]Hur länge och hur mycket?
januari 20, 2020

Hur många gånger i veckan tycker du det är bra att träna, generellt? PT_klingan: ”Det beror lite på hur hårt och hur länge du tränar. Du bör få ihop 150 minuter om du tränar lagom hårt. Kör du hårt räcker det med 75 minuter. Det går förstås att mixa lättare och hårdare träning och träna […]Stark och immun
januari 13, 2020

Motion gör att lymfvätskan – som innehåller immunförsvarsceller – får ett bättre flöde genom kroppen. Lymfsystemet har inget hjärta som pumpar runt utan det är du som gör det när du rör på dig. Motion stimulerar också blodcirkulationen och förbättrar syresättningen i kroppens organ. Källa: sund.nu Upp och stå, ut och gå, dansa, lek, hoppa […]God kemi om du tar i
januari 6, 2020

Slöhet är inte bara segt att känna utan det ger även dålig kemi i kroppen. Normalt garanterar en myokincocktail från aktiva muskler att kroppen fungerar fint. Används inte musklerna, kan det uppstå en svag kronisk inflammation i vävnaderna. Då utsöndras ständigt inflammatoriska signalsubstanser, som ger förhöjd blodsockernivå och kan resultera i insulinresistens, som i sin […]Integritetspolicy
maj 25, 2018

General Data Protection Regulation (GDPR) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska Personuppgiftslagen (PUL). GDPR träder i kraft den 25 maj 2018 och gäller i hela EU. Integritetspolicyn gäller för dig som är PROMIX kund och integritetspolicyn är en samtyckeshandling. Om du redan är kund hos PROMIX kan du kontakta oss för eventuellt önskemål […]Räcker det med motivation?
april 5, 2018

Extern motivation kan vara pengar, komplemanger, ära… Intern motivation kan vara det egna intresset, passionen, mental tillfredsställelse… Men att få till det där drivet och jädrar (ursäkta språket!) anammat trots misslyckanden… att aldrig ge sig fast det känns lönlöst att fortsätta. Någonstans där ligger lösningen tänker jag. Om du ska bli bättre på något så […]Andas i kvadrat
april 21, 2017

Andningsövning – föreställ dig att du andas i kvadrat genom att: Ta ett lite djupare andetag, andas in genom näsan, räkna tyst för dig själv 1 – 2 – 3 Håll andan, räkna tyst 1 – 2 – 3 Släpp långsamt ut luften, genom näsan, räkna tyst 1 – 2 – 3 Håll andan, räkna […]Gå och lägg dig!
april 7, 2017

Barn växer när de sover. Under sömnen så tar de reparerande processerna över i kroppen. Ämnesomsättningen sjunker. Sömnen är en av delarna på den mentala hälsotallriken. De flesta inser att vi inte klarar oss utan sömn. MEN, folk kan skryta över att sova lite… Att sova är som att lämna in sig själv på reparation […]Andningens betydelse
mars 24, 2017

Vi andas hela tiden och kanske inte ägnar det en tanke, men att öva på att andas medvetet kan ge dig mycket goda effekter på hälsan. Vi tar 20-25000 andningar/dygn. Genom att andas in genom näsan spär bihålorna på med tryck vilket utvidgar luftrören och ger en skjuts ner i lungorna. Andas genom munnen ger […]Möjlighetsorienterad
mars 10, 2017

Bara känn på ordet i rubriken en stund. Det må vara svårt i vissa lägen att se positivt på saker och ting när det är lite skakigt och rörigt. Men att då plocka upp kartan och måtta ut en riktning på kompassen i möjlighetsorienteringen – kan skapa det landskap du vill ha. Vad du än […]Ta en kort paus – ofta
februari 27, 2017

Prova en avslappningspaus ”3-2-1” Sätt dig bekvämt. Andas några djupa andetag. Identifiera 3 saker du ser i rummet – ex.vis gardinen, tavlan, vasen, blomman…  Identifiera 3 ljud du hör – ex.vis klockans tickande, fläktens surr, ljudet utifrån… Identifiera 3 saker du känner . ex.vis sittbenen mot stolen, varmluften från utandningen, håret i nacken, hjärtat som […]Kombo-träning
april 8, 2016

Tips från PT:n: Om du inte har så mycket tid föreslår jag en effektiv kombo-träning med både styrka och kondition genom att använda det utmärkta träningsredskapet TRX (eller liknande). Mellan olika styrkeövningar för ben, rygg, bröst kör du en aktiv vila för att hålla pulsen igång. Bytet mellan övningarna tar inte många sekunder. Genom att […]Variera din träning
mars 29, 2016

Som personlig tränare träffar jag då och då på adepter som inte har några direkta specifika idrottsliga mål att bli bättre i någon sport. De uttrycker mer sin vilja i att hålla sig fysiskt aktiva för att de vill känna sig starka och friska och behålla en god hälsa upp i åldrarna. De tränar regelbundet […]Pausgympa
mars 20, 2016

Förslag på pausgympa! Gör 2 minuter styrka av följande 4 övningar en gång i timmen under din arbetsdag om du kan, har möjlighet och drivet. Utmana en kollega! Den här veckan föreslår jag: 10st benböj, 30 sek ”motorn”, 5+5 utfallssteg, 10 st vadhävningar. Ca 15 min/dag = 75 min/vecka. Det gör skillnad! pausgympaFinns bästa träningen?
mars 20, 2016

Det händer inte sällan att jag som personlig tränare får frågan vilken som är den bästa och ultimata träningen. Det går ju inte att svara på så där utan vidare men det leder ofta vidare in på en spännande diskussioner om olika aktiviteter, insatser och dess effekter och utfall. Till att börja med beror det […]Smidigt betalningsalternativ
mars 11, 2016

Swish företag Som ett komplement till kontant- och kortbetalning kan PROMIX ta betalt med Swish på nummer 1235503099. Med Swish sker betalningen på ett ögonblick från mobilen. Allt du som kund behöver för att betala på detta vis är din mobil och Swish-appen. Ett snabbt, säkert och enkelt sätt att ta betalt med mobilen. Om […]Artikel om BB-väskors innehåll
mars 9, 2016

Läs en intressant artikel på www.minbebis.com som handlar om vad som packas i BB-väskor världen över.Artikel om amning på vårdguiden 1177
februari 26, 2016

På Vårdguiden 1177 finns en nyligen publicerad amningsguide med både bilder och film om amning. http://www.1177.se om amningTänk till
januari 6, 2016

Om du på nyårsafton lite diffust uttalat att du under 2016 vill ”gå ner i vikt och träna mer” måste du idag vara mer tydlig. Du behöver justera i din vanliga livsstil. Däremot behövs oftast inte så stora förändringar, men du måste tänka till och vara lite detektiv. Börja med att fråga dig själv: • […]Träningsbollplank
januari 6, 2016

Jag önskar du visste hur jag skulle kunna lotsa dig till mer ork, lust och glädje i din vardag. Hur det skulle kunna resultera i en känsla att du har mer tid därför du har bättre kondis och är starkare. Du skulle kunna känna mer iver att ta för dig och hitta på roliga saker […]Kondis och styrka
december 15, 2015

Är ett av dina mål med träningen att gå ner i vikt bör du satsa på att kombinera både styrketräning och uthållighetsträning. De olika aktiviteterna påverkar dig på olika sätt och ger tillsammans en möjlig och effektiv väg att nå ditt mål. UTHÅLLIGHETSTRÄNING GER ÖKAD FETTFÖRBRÄNNING Du blir bra på det du tränar och kör […]SMARTA mål
november 10, 2015

Svårt att komma igång eller få kontinuitet på din träning? 1. Håll dig till ditt tidsbestämda mål som du vet att du klarar av – ”jag ska träna två gånger styrketräning i veckan och jag ska ta promenera tre gånger i veckan med kortintervaller under fyra veckor”. 2. Sluta ge dig själv utrymme för diskussion […]Hur mycket eller hur litet?
oktober 16, 2015

Hur förmår somliga att få till det där med regelbunden fysisk aktivitet genom att ta flera långa promenader, gå på buggkurser, innebandyträningar eller simma flera gånger i veckan? Varför fastnar somliga andra i ett läge där förståelsen finns för att du borde ha en sundare livsstil, men du ändå inte kommer till skott? Eller att […]Muskler mot depression
september 30, 2015

Träning används ofta som behandling mot depression. Nu kan forskare på KI förklara varför. När musklerna används renas blodet från ett ämne som är skadligt för hjärnan. http://www.svd.se/traning-och-halsa/sa-skyddar-muskler-mot-depression_3955478.svdÅtererövra vardagen
augusti 30, 2015

Semesterperioden har gått mot sitt slut för de flesta och kanske även för dig, då är det dags att återerövra vardagen och försöka hitta bra rutiner som fungerar. För dig som vill gå ner i vikt eller enklare hålla vikten är det extra viktigt att fundera på hur du kan minska stressen. Stress gör det […]Plansch i hissen
december 30, 2014

Åkte hiss idag och såg en plansch från Trappfrämjandet. Så här stod det: Ta trappan istället – nyttig motion helt gratis! Ja, men så rätt. Från och med nu! Hakar du på?Svenska kyrkan i Skarpnäck satsar mot en hållbar livsstil och arbetsglädje.
september 27, 2014

Läs artikel om projektet ”besjälad” där Annika Klingström, personlig tränare på Feelgood just nu arbetar. http://www.feelgood.se/artikel/article/svenska-kyrkan-satsar-stort-mot-en-haallbar-livsstil/Träning på arbetstid
september 26, 2014

Tänk att få träna på arbetstid och dessutom kunna tjäna ihop extra ledighet om du även tränar på egen hand.   http://www.expressen.se/halsoliv/traning/trana-pa-jobbet—och-fa-ledigt- som-beloning/GÅ på lunch
september 26, 2014

Det heter ju att GÅ på lunch. Visst bör du i lugn och ro få i dig en juste lunch, men ta rasten på orden – ut och gå. Allt över 10 min promenad räknas!